10 tips om een oldtimer goed te gebruiken en te onderhouden

Een oldtimer koop je niet zomaar, wel omdat je van auto’s houdt en omdat het fijn is om een stukje geschiedenis te bezitten. Weet echter dat er bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden om een klassieke wagen in ere te kunnen houden. In dit artikel zetten we er 10 op een rij.

De oldtimermark blijft maar groeien en steeds meer liefhebbers wagen de stap. Goed nieuws, vinden wij, maar sommige mensen weten niet dat een oude auto andere zorgen dan een recent exemplaar nodig heeft. Een overzicht van 10 belangrijke voorzorgsmaatregelen.

1. Bespaar nooit op smeermiddelen

Een (klassieke) auto in orde hebben, is een must als je wil dat hij lang meegaat, en de smeermiddelenniveaus zijn essentiële parameters om in het oog te houden. Weet dat je de olie vaker zal moeten verversen dan bij een moderne wagen.

2. Laad de accu nooit op zonder deze los te koppelen van het voertuig

De elektrische systemen van oldtimers kunnen grillig zijn en in het bijzonder de alternator. Koppel de accu los telkens als je deze moet opladen, anders riskeer je dat onderdeel te verbranden.

3. Voer nooit mechanische werkzaamheden uit vlak voor een lange reis of, erger nog, een race

Na zo’n ingreep is het aangeraden om de wagen eerst rustig te testen – en dus je tijd te nemen – om te zien of alles wel naar behoren werkt. Kan je niet wachten en vertrek je toch – voor een roadtrip of een race – dan zal je je het dubbel beklagen als er iets misloopt, wat bovendien nefast kan zijn voor de veiligheid.

4. Rij nooit met een bijna lege tank

De bodem van de tank zit meestal vol vuiligheid. Als je ze helemaal leeg rijdt, dan wordt dit vuil geabsorbeerd en kan het de brandstofpomp of de carburateur verstoppen. Absoluut te vermijden!

5. Werk nooit onder een auto met een krik

Een krik is een te onstabiel instrument gezien de (relatieve) lichtheid van de auto. Het is beter om kriksteunen te gebruiken, die veel veiliger zijn.

6. Let op de bouten en moeren en kies de juiste

Er zijn twee soorten bevestigingsmiddelen die in oldtimers worden gebruikt: metrische en inch-bevestigingsmiddelen. Zorg ervoor dat je weet welk type wordt aanbevolen, anders riskeer je schade aan de schroefdraad en soms grote reparaties.

7. Reinig de buitenkant van de radiator regelmatig

Het koelsysteem van een oude auto is vaak ondermaats. Reden te meer om de warmtewisselaars zorgvuldig te onderhouden.

8. Leer bij van clubs en hun leden

Er bestaan tal van manieren om je oldtimer beter te leren kennen. Er is natuurlijk het internet, maar de beste adviezen krijg je meestal rechtstreeks van clubs en hun leden.

9. Let op de mechanica

Oude auto’s “communiceren”, in tegenstelling tot nieuwe modellen die zeer stil zijn en veel minder feedback geven. Luisteren, observeren en de mechaniek als het ware aanvoelen, kan je veel vertellen over de sterke en zwakke punten van de wagen in kwestie – of er ergens slijtage optreedt, bijvoorbeeld.

10. Gebruik geschikte onderhoudsproducten

De carrosserie en onderdelen van oude auto’s zijn vaak kwetsbaar en verdragen niet altijd moderne, agressieve producten. De juiste producten vind je snel in gespecialiseerde winkels, al dan niet online.

Geef een reactie